WAT IS EEN ENERGIELABEL? 

En wat is het verschil tussen een energielabel en een Energie-Index?

De energiezuinigheid van bestaande woningen is te bepalen via twee verschillende methoden: het energielabel en de Energie-Index. 

Energielabel

Er zijn drie soorten energieklassen: voor apparaten, auto's en huizen. In alle gevallen wordt de zuinigheid omschreven met een letter. Hoe lager de letter in het alfabet, hoe energiezuiniger dat apparaat, die auto of dat huis is. De energieklasse wordt ook wel het energielabel genoemd. Vaak betaalt u voor een apparaat, auto of woning met energielabel A iets meer, maar bespaart u daarna in het dagelijkse gebruik zoveel energie dat u het prijsverschil snel terugverdient.

Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op onder meer het bouwjaar en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet je het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Dat kan eenvoudig online en kost enkele euro's tot enkele tientjes. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeer je een boete van maximaal € 405.

Waarom een energielabel?

Met een energielabel kunnen huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot en dus beter voor het milieu! Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is het document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Een energiezuinig huis heeft goede waardestijging van de woning. Huurders hebben recht op een energielabel als ze een huurwoning willen gaan huren. De huizen van woningcorporaties hebben bijna allemaal al een energielabel. De energiezuinigheid van een huurwoning telt mee in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (WWS). Een zuinige woning heeft meer huurpunten.

Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op onder meer bouwjaar en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet u het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Dat kan eenvoudig online en kost enkele euro’s tot enkele tientjes. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeert u een forse boete. Benieuwd naar uw voorlopige energielabel? Kijk op www.zoekuwenergielabel.nl

Verschil tussen voorlopig en definitief energielabel 

Het voorlopige label is een schatting. In de praktijk kan je woning een beter of slechter energielabel hebben. Het is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. De vergelijkbare huizen komen uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland.

Huis verkopen = definitief energielabel aanvragen

Als je je huis verkoopt, dan moet je aan de koper laten zien welk energielabel de woning heeft. Doet je dat niet, dan kun je een boete krijgen die kan oplopen tot € 405. Het aanvragen van een energielabel kost enkele euro's tot enkele tientjes.

Energielabel en Energie-Index verschil

De Energie-Index is gebaseerd op ongeveer 150 kenmerken van de woning. Met de Energie-Index is de energieprestatie van een woning exacter te berekenen dan via het energielabel. Het energielabel is gebaseerd op de 10 belangrijkste kenmerken van de woning.

Energie-Index

De verhuurders van huurwoningen onder de liberalisatiegrens kunnen voor een energielabel van voor 1 januari 2015 of voor de Energie-Index kiezen. Deze is nodig voor het bepalen van de maximale huur van de woning via het woningwaarderingsstelsel. De Energie-Index is met name van belang voor verhuurders van woningen die onder de liberalisatiegrens liggen, want:

1) De Energie-Index bepaalt mede het aantal huurpunten van de woning voor het Woningwaarderingsstelsel (WWS). Het aantal huurpunten bepaalt vervolgens de maximale huur die de verhuurder mag vragen.

2) Verhuurders van woningen boven de liberalisatiegrens hebben niet te maken met het woningwaarderingsstelsel. Ze mogen net als woningcorporaties een Energie-Index laten opstellen, maar kunnen ook kiezen voor een energielabel.

Hiermee voldoen ze aan de wettelijke verplichting om op een transactiemoment een label te overhandigen. Een Energie-Index mag alleen opgesteld worden door een gecertificeerde energieadviseur (BRL9500-01). Een energieadviseur komt langs en neemt ongeveer 150 kenmerken van de woning op. Dit betekent in de praktijk dat de energieadviseur de afmetingen van de woning in detail opmeet, noteert wat de isolatiekwaliteit is en in kaart brengt welke installaties aanwezig zijn. Op basis van deze uitgebreide opname berekent hij vervolgens het Energie-Index-getal (geen letter). De Energie-Index van de woning is dus gebaseerd op de werkelijke energetische kwaliteit van de woning.

Uitzondering op verplichting energielabel: kamerverhuur en monumentale woningen  

Het energielabel is verplicht bij verhuur van gehele woningen. De verplichting geldt niet voor het verhuren van losse kamers. Dus ook niet voor studentenkamers. Maar ook geldt deze uitzondering voor rijksmonumenten, provinciale en gemeentelijke monumenten.

Eigenaren kunnen een monument in de verkoop of verhuur doen zonder energielabel. Dat betekent dus ook dat u het tijdelijke energielabel dat u ontvangen heeft, niet hoeft om te zetten naar een definitief label.

Wilt u meer weten? Wij beantwoorden uw vragen graag.

 • Kennismakingsgesprek en verhuur/verkoop strategie bepalen

 • Begeleiden met de de voorbereiding stappen voor een zorgeloze verhuur/ verkoop

 • Plaatsing van de huurwoning / koopwoning op ca.10 sites waaronder FUNDA* en Pararius.nl

 • Plaatsing van de huurwoning/ koopwoning op social media kanalen

 • Huurwoning /Koopwoning onder de aandacht bij onze relaties/multinationals brengen

 • Plannen en begeleiden van bezichtigingen

 • Bij verhuur: uitvoeren van een uitgebreide antecedentenonderzoek

 • Opstellen van de huurovereenkomst in het Nederlands en/of Engels, of koopovereenkomst*

 • Bij verhuur: innen van de eerste maand huur en borg

 • Bij verhuur: verzorgen van een check-in en -out inspectie

 • Bij verhuur: begeleiden bij de voorlopige check-out

 • 8-weken check van de verhuurde woning

 • Het antwoorden van vragen en het geven van advies gedurende de huurperiode

 • Het uit handen nemen van het beheer van uw woning*

 • No cure No pay! En ja , wij behartigen alleen jouw belangen!

*afhankelijk van het pakket die u kiest

ZORGELOZE VERHUUR

Orange Wonen is een professionele verhuurmakelaar met veel ervaring in het verhuren van woningen. Of je jouw huis nu in Amsterdam, Zaandam, Beverwijk of Haarlem wil verhuren, bij Orange Wonen kan je uitstekend terecht. Als je gebruik maakt van onze diensten, wordt alles tot in de puntjes voor je geregeld en ben je daarnaast ook nog eens verzekerd van een mooi rendement op je woning.

VERHUREN AAN EXPATS

Wij zijn meer dan makelaar, wij zijn ook verhuurders en daarom weten wij uit ons eigen ervaring met welke vragen je zit. Het is de nachtmerrie van iedere verhuurder, een huurder die niet betaalt. De kans is klein maar we moeten er samen wel op voorbereid zijn. Voor expat verhuur screenen wij zorgvuldig de kandidaat. Een juiste selectie is de sleutel voor een prettige verhuurervaring voor jou en je buren.


WAT WIJ DOEN?

Na een vrijblijvend gesprek, verzorgen wij het volledige verhuurtraject. Wij schrijven teksten en maken professionele foto’s. Tijdens een bezichtiging verwelkomen wij de kandidaten en geven wij een rondleiding door de woning. Daarna stellen wij een juridisch getoetst huurcontract op en checken wij de nieuwe huurders in. Na 8-weken én na afloop inspecteren wij samen de woning.


ALTIJD DE VOORDELIGSTE

Kwaliteit voor de laagste prijsgarantie, dat is de Orange Wonen filosofie!

Bij ons verhuur je altijd jouw woning tegen de laagste prijs. Wanneer je jouw woning wilt laten verhuren wil je tenslotte snel handelen en niet te lang onderhandelen.

Bij ons betaalt iedereen dezelfde prijs, namelijk altijd de laagste prijs.

Wanneer de concurrent uw woning goedkoper met een identiek dienstenpakket kan verhuren, dan verhuren wij jouw woning ook voor deze prijs – je krijgt dan bovendien ook nog eens 10% korting! 

Orange Wonen biedt naast een laagste prijsgarantie ook de hoogst mogelijke service en uitgebreidste diensten pakket. Hierdoor ben je verzekerd dat jouw woning snel verhuurd zal worden en dat je er zorgeloos van kunt genieten! Om van onze laagste prijsgarantie te genieten mail, bel of meldt je woning aan via onze website. Wij komen vrijblijvend bij je langs en zorgen dat jouw woning in een mum van tijd verhuurd wordt!

SPECIAAL VOOR TERUGKERENDE KLANTEN

Als dank voor het in ons bedrijf gestelde vertrouwen bieden wij deze unieke aanbieding:

Wij verhuren jouw woning vier keer tegen ons lage 6% tarief en de vijfde keer doen wij dit helemaal GRATIS!


Meer weten? Neem contact op